Skript 41.1 is uit!

Geachte lezer,
‘Een jaarlijks terugkerend fenomeen (…) waarin getalenteerde bachelorstudenten zullen strijden om de eer en het prestige verbonden aan de prijs.’ Zo beschreef de Skript-redactie in 2009 de pas opgerichte Skript scriptieprijs. Deze onderscheiding was bedoeld als tegengeluid tegenover alle masterscriptieprijzen rondom zeer specifieke onderwerpen. Dit werkte het versnipperende onderzoek in de hand. De eerste bachelorscriptieprijs voor geschiedenis was een feit. In dit nummer presenteert de redactie met trots de drie beste scripties die meedongen naar alweer de tiende editie van de Skriptieprijs. Net als in 2009 kregen wij tientallen inzendingen binnen, afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten en ook dit jaar discussieerden de redactie en redactieraad hevig over de winnaars. De enige verandering is de benaming van de prijs: deze correspondeert nu met de fonetische ‘k’ van ons blad. Hopelijk spreekt een toekomstige redactie over tien jaar van de twintigste editie!
In dit nummer zijn de artikelen die gebaseerd zijn op de genomineerde scripties te lezen. Kim Sher koppelt drie Amsterdamse kantoorpanden aan twintigste-eeuwse moderniseringsprocessen. Zijn onderzoek ontkracht het stereotype beeld van ‘sobere, saaie en grijze wolkenkrabbers’. Doortje Swaters werkt met het begrip ‘grensgebied’. Zij onderzoekt hoe verschillende sociale actoren in de Nederlandse kolonie Nickerie reageerden op de afschaffing van slavernij in Brits-Guyana in 1834, terwijl Nederland de slavernij pas afschafte in 1863. Tot slot analyseert Maroesjka Verhagen de Nederlandse idealisering van het landleven en de relatie tot eetcultuur in de zeventiende eeuw. Dit laatste onderzoek charmeerde de redactieraad het meest, en Verhagen mag zichzelf daarom de winnaar noemen van de Skriptieprijs 2018. ‘Deze uitstekende scriptie laat zien hoe krachtig en relevant een cultuurhistorische studie kan zijn’, aldus een van de redactieraadsleden. Wij feliciteren haar met deze overwinning.
Daarnaast nog een kleine inhoudelijke verandering. Vorig jaargang stond de column in het teken van onze veertigste verjaardag. Dit jaar krijgt deze rubriek opnieuw een andere vorm. Een wisselende columnist schrijft over zijn of haar favoriete historische foto of illustratie. Tim Verlaan trapt af met een verhaal over stadsvernieuwing in het midden van de twintigste eeuw. Dan rest mij u alleen nog veel plezier te wensen bij het lezen van dit nummer!

Pouwel van Schooten
Hoofdredacteur


Laatste editie

Responsive image

Facebook

Redactie

Responsive image

Hier was het nieuws

Responsive image